Informatii si comenzi:   | 0723615002 | Solicita oferta

Blog

Distribuție originală Volkswagen

Distribuție originală Volkswagen
  • Postat in data de: 07-03-2019
  • De: StoAuto.ro
  • Nu exista comentarii

Motoarele autoturismelor cu care suntem atât de familiari sunt aranjamente complexe de piese care au drept scop principal propulsarea vehiculului pe distanțe cât mai lungi, într-un timp cât mai scurt, fără a fi nevoie de prea multă intervenție din partea șoferului.

De-a lungul anilor, acestea au văzut numeroase schimbări, fiecare aducând ceva nou și inedit, totul pentru a face viața persoanelor puțin mai ușoară. Acesta este și cazul Volkswagen, unul dintre cele mai cunoscute brand-uri de automobile din lume. Gama variată de produse oferite și prețurile pentru toate buzunarele au propulsat marca în topul preferințelor consumatorilor.

Ansamblul este alcătuit din numeroase piese, printre care putem regăsi și cureaua de distribuție alături de tot ansamblul cu care se instalează. Aceasta joacă un rol foarte important, acela de a ajuta la umplerea cilindrilor motorului cu amestecul de combustibil și de a evacua gazele rămase în urmă (pe scurt, de a mișca cilindrii motorului într-un sincron perfect pentru a asigura distribuția optimă a aerului, combustibilului și de a elimina gazele).

Fiind vorba de motoarele Volkswagen, este absolut necesară utilizarea unei distribuții originale pentru a menține motorul în cea mai bună stare de funcționare. De asemenea, aceasta ar trebui instalata doar de un profesionist, fiind  necesar un proces complex. Un mecanism de distribuție neinstalat corespunzător poate dăuna grav motorului, dereglând timpii de funcționare al cilindrilor.

Clasificarea sistemelor de distribuție

Distribuția, fiind un mecanism complex, este diferit pentru diferitele modele existente pe piață. Așadar:

· în funcție de tipul motorului – există sisteme de distribuție pentru motoare în doi timpi (acestea nu au supape, având în compoziție ferestre care oscilează în funcție de poziția în care se află pistonul) sau distribuții pentru motoare în 4 timpi (distribuție prin supape acționate fie mecanic, fie pneumatic).

· în funcție de poziția supapelor – supapele se pot afla în partea de sus a mecanismului, pe partea laterală a motorului.

· în funcție de tipul distribuției – există distribuție prin curea sau distribuție prin lanțuri.

Întreținerea sistemelor de distribuție

Există încă mecanici mai în vârstă care îndrumă șoferii să schimbe cureaua de distribuție la fiecare 90.000 de km parcurși, însă acest lucru era valabil acum 20 de ani. Cu toate tehnologiile noi apărute și varietatea existentă pe piață ar fi bine să vă informați foarte bine înainte.

Producătorii de automobile recomandă schimbarea distribuției, în medie, undeva între 180.000 de km și 210.000 de km, în funcție de motor.  Chiar dacă mașina nu este utilizată constant, cureaua va trebui schimbată după o anumită perioadă de timp. Cureaua sau lanțul de distribuție, de-a lungul timpului, își pierd proprietățile, putând să se întindă  sau să se deterioreze.

Alegerea mecanicului potrivit

Chiar dacă majoritatea mecanicilor pot realiza această operațiune fără probleme, există și mecanici „de cartier” care consideră că sunt în stare să facă o treabă decentă. Prețul manoperei unei astfel de operațiuni este mai mic decât în cazul unui service autorizat, dar asta nu înseamnă că se salvează o sumă de bani. Neinstalarea corespunzătoare poate conduce la dereglarea timpilor de funcționare, la zgomote neplăcute din compartimentul curelei sau chiar de ruperea acesteia. Este recomandată instalarea de către o persoană bine instruită, iar piesa ar trebui să fie identică cu cea originală, sau măcar recomandată de către producătorul de autoturisme.

Pe lângă aspectele menționate anterior pot apărea numeroase costuri suplimentare. Mecanicul poate să sugereze ca, odată cu schimbarea distribuției, să se înlocuiască și pompa de apă, fiind posibil ca și aceasta să cedeze (dată fiind vechimea și rulajul autoturismului). Munca mecanicului nu este îngreunată, pompa aflându-se în apropierea distribuției. De asemenea, este posibil ca mecanicul să propună înlocuirea întregului ansamblu de distribuție în loc de cureaua pe cont propriu.

În funcție de modelul mașinii, înlocuirea distribuției poate dura mai mult sau mai puțin, uneori fiind necesară chiar dezasamblarea botului mașinii, coborârea motorului, sau pur și simplu poziția curelei este mai greu de accesat.

Așadar, cu utilizarea zilnică piesele suferă uzură fizică, inclusiv ansamblul distribuției. Pentru o bună funcționare a autovehiculului de-a lungul anilor este ideală înlocuirea piesei în cazul în care aceasta suferă o defecțiune, cu una originală, de către persoane bine instruite care au la îndemână echipament specializat.

Scrie o recenzie

* Campurile marcate cu * sunt obligatorii